Liitu uudiskirjaga

Uudiskiri sisaldab infot kaubavaliku ja müügiaegade kohta Tallinnas
Me ei edasta teie andmeid kolmandatele osapooltele

Kasulikku lugemist

AHJUROAD KARTULIST

KULDSED AHJUKARTULID MANNAGA.

Koori ja pese kartulid, tahenda rätikul ja vala kaussi, lisa sorts õli, pressitud küüslauku, ürte ja soola või soovi korral ka kartulimaitseainet. Puista peale mannat ja sega kõik ilusti segamini. Pane ahjupannile ja küpseta 230-250 kraadi juures krõbedaks-pehmeks. Madalamal kuumusel hakkavad kartulid ahjus kuivama ja ei jää nii head. Ja nii uskumatu kui see ka ei tundu, jäävad sedasi mannaga tehtud kartulid tõesti palju kuldkollasemad kui tavaliselt ja imelikul kombel on ka teraline manna küpsetamise lõpuks kadunud! Mõnusat nautimist!

TÄIDETUD KARTULID.

Koori suured, poolmuredad, mittelagunevad kartulid ja keeda neid 10 minutit. Siis kurna need ja lase natuke jahtuda. Uurista lusikaga sisse õõnsus ja lõika alt ära killuke, et nad ilusti püsti seisaks. Täidise jaoks sega pannil kergelt läbikuumutatud hakkliha, sibul, lisa (suitsu)juustu, kui tahad kergemat ja odavamat rooga, lisa keedetud ja riivitud köögivilju. Maitsesta soola, küüslaugu ja tilliga. Täida kartulid seguga ja küpseta ahjus umbes kolmveerand tundi, kuni kartulid on pehmed. Serveeri köögiviljasalatiga.

 

 

HASSELBACKI KARTULID.

Lõika kartulid pealt viiludeks, nii et põhi kartulit kokku hoidma jääb. Hea on seda teha puu- või plastmasslusikal, mille ääred takistavad põhjani läbilõikamist, aga ettevaatlikult tegutses saab seda teha ka lõikelaual. Määri kartulid kokku toiduõliga ja riputa peale paprikapulbrit, tilli või muid meelepäraseid ürte või maitseaineid. Lao ahjupannile, lõigatud pooled ülespoole ja küpseta 20-220 kraadi juures umbes 40-45 min, nii et pealt kenasti pruuniks on küpsenud. Küpsemise lõpus puista üle riivitud juustuga. Hästi sobivad selleks otstarbeks muredad kartulid, nagu meil hetkel pakutavast sortimendist näiteks "Adretta", aga ka "Läti kollane", "Ando" jm. Kui muredat sorti hankida ei õnnestu, siis sobib ka näiteks "Laura", "Gala".

DIJONI KARTULID

2 kg väiksemaid mittelaguneivaid kartuleid, koorega keeta
300-400 g veisefileed
Veidi võid ja jahu
vett
kuiva valget veini
1,5 spl dijoni sinepit
Jahvataud musta pipart, soola
Koori keedetud kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Lõika veiseliha kuubikuteks, pruunista võis, lisa jahu, kuumuta natuke veel küpsemaks ning lisa vee-veini-sinepi-soola-pipra segu, kuumuta veel nii et saab kena vedel lihakaste.
Pane ahjuvormi põhja küpsetuspaber, laota sellele kiht kartuliviile, pane pool lihakastmest, siis teine kiht kartulit ja ülejäänud lihakaste. Küpseta 180-200 kraadises ahjus umbes 20 min. Küpsetamise lõpus puista pinnale natuke riivjuustu. Head isu!

KARTULIGRATÄÄN

0,5- 0,6 kg kartuleid
umbes 0,5 l piima,
3 muna
Küüslauku, soola, muskaati, pipart, riivitud juustu
Koori ja viiluta kartulid, kuivata viilud kergelt räti või paberiga. Sega peenestatud küüslaugu, pipra, soola ja riivitud muskaadiga. Pane küpsetusvormi põhja küpsetuspaber, kalla sinna kartulid. Klopi munad piimaga lahti, lisa pool riivitud juustust ning vala kartuliviiludele, küpseta 200 kraadi juures umbes tund aega, küpsemise lõpupoole puista peale ülejäänud riivjuust. Serveeri meeldiva lisandiga!